L’Associació

L’Associació Jove Orquestra de Ponent va ser fundada i consolidada com associació juvenil l’any 2011 pels joves músics de les terres de Lleida amb la voluntat de formar part d’una orquestra simfònica jove fruit de la pròpia iniciativa.

Comptem amb més d’una seixantena d’intèrprets de les nostres terres i d’altres indrets amb estudis musicals mitjans i superiors.

Ens organitzem de manera assembleària per dur a terme el ple funcionament de l’orquestra i les tasques de l’associació.

L’Orquestra

Des del seu debut la primavera del 2012, sota la batuta del director Agustí López Piñol, la Jove Orquestra de Ponent (la JOP) ofereix concerts periòdics a l’Auditori Enric Granados de Lleida com a formació resident. 

També actua puntualment en altres municipis de la província i ha arribat a tocar al Palau de la Música Catalana a Barcelona o poblacions de fora del territori català.

La JOP ha presentat repertoris molt variats, des de concerts totalment clàssics a música de cinema, passant per música llatinoamericana, concerts per a solistes o òpera. Cors, dansaires, cantants, solistes i fins i tot escenografies han compartit escenari amb l’orquestra. 

El repte de la JOP és seguir reinventant-se per no perdre la confiança que s’ha guanyat entre la població de Ponent, sobretot la més jove. Un exemple de la constant fluïdesa i renovació de l’orquestra és el concurs per a directors titulars que va esdevenir durant el curs 2017/2018, resultant amb Antonio Lajara com a nou director titular de l’orquestra.

Segueix el Repertori complert, històric de concerts i arxiu de dissenys gràfics

T'agrada la música?

Si vols ser de l’associació i tocar a l’orquestra pots contactar amb nosaltres.

Els nostres valors

Com Associació musical i de gent jove ens marquem uns valors per a que siguin la signa que ens identifiqui allà on toquem.

Jove i per a joves

Un dels nostres principis vertebradors és la voluntat explícita de divulgar la música simfònica entre el jovent amb l’objectiu que l’entenguin i la gaudeixin com nosaltres. Descomptes per a joves al preu de les entrades, col·laboració amb la Universitat de Lleida, propostes musicals i comunicatives fresques, etc… fan que la JOP sigui la formació resident a l’Auditori que més públic jove atreu. A més, pretenem afavorir la formació i el futur professionals de músics i artistes joves.

Oferim l’oportunitat de ser solistes o fins i tot de dirigir l’orquestra a joves talents, hem organitzat un concurs de composició jove, promovem l’elaboració de dissenys gràfics per estudiants d’arts gràfiques o artistes joves de les Terres de Ponent.

Compromís amb la cultura i el territori

Un altre eix fonamental és la imbricació amb la resta d’entitats culturals i juvenils de Ponent. Per això, la JOP forma part del teixit associatiu del territori, sent membre actiu de plataformes com La Sirollada o el Consell Local de la Joventut de Lleida.

Col·laborem estretament amb altres formacions corals i músics de les nostres terres, però també hem treballat amb escoles, institucions i entitats d’altres disciplines artístiques. La nostra implicació amb la societat també es plasma amb una col·laboració anual obligatòria amb alguna entitat del món del voluntariat social.

 

Totes aquestes simbiosis fan que poc a poc la JOP es vagi consolidant com un actor cultural i social important a les nostres terres.

Antonio Lajara

Director titular de la Jove Orquestra de Ponent durant el projecte “Primavera romàntica”.

Nascut a Alacant el 1982, Antonio Lajara va estudiar direcció d’orquestra en el Centre Superior de Música del País Basc (Musikene) amb els mestres Enrique García Asensio i Manel Valdivieso. Així mateix, s’ha format amb els mestres Bruno Aprea i Andrés Orozco Estrada. Antonio Lajara ha participat a les classes magistrals de la Royal Northern College of Music (RNCM) a Manchester, a la Gstaad Academy amb el mestre Neeme Jarvi i també a les International Masterclasses de Berlín amb el mestre Lior Shambadal.

Més informació

L’any 2013 va ser finalista del 53è Concurs Internacional per a Joves Directors d’Orquestra de Besançon (França). A més, va ser seleccionat per a participar en el Wiener Musikseminar (Àustria), d’on va obtenir el tercer premi a millor director. Aquell mateix any va ser nomenat director assistent del mestre Bruno Aprea en les Classes Magistrals per Directors d’Orquestra organitzades per la Fundació Eutherpe en la ciutat de León.

El 2014, Antonio Lajara va dirigir la Naples Philarmonic (Florida, EUA) i va ser convidat per la Bournemouth Symphony Orchestra (Anglaterra) i l’Orchestre de l’Opéra de Montpellier (França) per a optar al càrrec de director assistent.

D’entre les orquestres on ha estat director convidat, destaquen l’Orquestra Simfònica d’Euskadi, l’Orquestra Simfònica de Bilbao, la Jove Orquestra Nacional d’España (JONDE), l’Orquestra Jove de la Simfònica de Galícia (OJSG), Academia Philarmonia Orchestra Lugansk, la Jove Orquestra Provincial de Màlaga (JOPMA), l’Orquestra Simfònica JMJ, l’Orquestra Simfònica de l’UCAM i l’Orquestra Simfònica Ciudad de Elche.

Més informació a http://www.antoniolajara.com/